De Tuinen van Morgenstond

Den Haag

‘Het is buitengewoon prettig samenwerken met Loostad, alles is bespreekbaar in een goede sfeer’

Bouwen en onderhouden van sociale woningbouw in Den Haag

In de Haagse wijk Morgenstond stonden zes portiekflats in zeer slechte staat. Voordat dit gebied de naam De Tuinen van Morgenstond kreeg, moest er veel gebeuren. Dat begon met het uitzetten van een tender door woningcorporatie Staedion. De tender betrof het herontwikkelen, realiseren en twintig jaar onderhouden van 243 sociale huurwoningen. Loostad ging de uitdaging aan en won de tender. Met Staedion tekenden we een bijzondere contractsvorm. Binnen het Design, Build & Maintain-contract zijn we ook verantwoordelijk voor de bestemmingsplanprocedure, de communicatie en het verkrijgen van een bouwvergunning. En het onderhoud, dus.

Loostad ontwikkelde het plan samen met zuster werkmaatschappijen IBB Kondor en Ufkes Apeldoorn. Sociale woningbouw op een inbreidingslocatie met passende woningtypen voor verschillende doelgroepen. We wilden hoge kwaliteit, maar huurprijzen mochten uiteraard niet boven de aftoppingsgrenzen uit komen. De appartementen zijn betaalbaar voor sociale groepen die in aanmerking komen voor huurtoeslag. We hebben desalniettemin de appartementen gerealiseerd zonder onrendabele top.


Ontwikkelingsmanager

Stephan van de Plas
Neem contact op

opdrachtgever
Staedion

aannemer
Bouwmaatschappij Ufkes Apeldoorn B.V. i.s.m. IBB Kondor Oegstgeest

architect
De Zwarte Hond Rotterdam

Het ging bovendien niet alleen om ruimtelijke en functionele eisen, maar ook om omgevingskwaliteit. Staedion wilde meer groen, meer gevoel van veiligheid, meer ruimte om te spelen en om buiten te kunnen zijn. Om sociale leefbaarheid, veiligheid en cohesie te faciliteren, realiseerden we vijf appartementencomplexen in plaats van zes. Zo kwam er meer ruimte tussen de complexen. De vier brede tuinen tussen de gebouwen vormen het ruimtelijk hart van het plan. De meeste appartementen grenzen aan een tuin. Door de tuinen is er nu veel meer groen. En is er meer sociaal contact mogelijk, waardoor er minder vereenzaming is.