Waterfront

Dalfsen

Aansluiten bij dorpse bebouwing en aandacht voor zichtlijnen

Dalfsen lag met de rug naar de Overijsselse Vecht. Het idee: het dorp nadrukkelijker aan het water laten manifesteren en de rivier op een natuurlijke wijze laten samensmelten met het knusse dorp erachter. Daarmee begon het project Het Waterfront. En dat idee is helemaal waargemaakt. Met als kloppend hart restaurant Sukerieje in De Witte Villa en restaurant De Fabriek in de oude Cichoreifabriek, rondom het nieuwe Koninginnenplein.

De voormalige Cichoreifabriek aan de Overijsselse Vecht nam in de historie van Dalfsen altijd al een prominente plaats in. Nadat de locatie niet meer werd gebruikt, ontstond het idee om het gebied te transformeren naar een levendige buurt aan het water. Een enorme opgave. Het betekende immers een forse inbreiding van het dorp op een zeer beeldbepalende locatie aan de Overijsselse Vecht. Ons plan moest aansluiten bij de bestaande dorpse bebouwing en er moest aandacht zijn voor de zichtlijnen richting het water. Ook de molenbiotoop van de Westermolen aan de rand van het plangebied was bepalend.

Ontwikkelingsmanager

Dennis Damink
Neem contact op

opdrachtgever
Ontwikkelingscombinatie Waterfront Dalfsen (Loostad i.c.m. VolkerWessels Vastgoed)

aannemer
Koenen Bouw Emmen

architect
Christoph Kohl Stadtplaner architekten Berlijn

Complexe gebiedsontwikkeling met woningen, parkeergarage, retail, theater, horeca en openbaar gebied met promenade aan de Vecht

Ons streven: een plan waarbij Dalfsen weer kon genieten van de Overijsselse Vecht. Door aantrekkelijke mogelijkheden te bieden voor wonen, winkelen en recreëren. Het resultaat: een buitengewoon creatief plan met een stedelijke bebouwing aan de centrumzijde die soepel overgaat in dorpse bebouwing naar het water toe. Met afwisselende, hoogwaardige architectuur, een dubbele promenade langs de Vecht, veel uitnodigende, openbare ruimte, winkels, een theater, twee restaurants en behoud van monumentale objecten. Een bijzonder buurtje op een unieke locatie met een prachtig uitzicht over de groene oevers van het Vechtdal.