Waterfront

Dalfsen

Waterfront

Aan de Vecht in Dalfsen prijkte ooit een mooie statige Cichoreifabriek (Cichoreipoeder werd gebruikt als smaakversterker en later in de tweede wereldoorlog ook als vervanger van koffie). Deze fabriek werd in 1858 opgericht door Berend Hendrik Egberts uit Winterswijk.

De vraag naar dit product nam na de tweede wereldoorlog drastisch af en in 1965 sloot de fabriek haar deuren. De gemeente nam vanaf dat moment haar intrede op deze locatie en bouwde hier het gemeentehuis. Uitbreidingen volgen in de ‘fraaie’ jaren ’70 en ’80 architectuur. Karakteristieke delen zoals directeurswoning ‘de Witte Villa’ en een deel van de oude fabriek bleven behouden en werden onderdeel van het gemeentehuis. Toen ook de gemeente het gebied verliet voor een nieuw onderkomen ontstond de opgave om de oude fabriekslocatie te transformeren naar een nieuw levendig centrum. De locatie van de voormalige drukkerij Eshuis behoorde tevens tot het plangebied.

Ontwikkelingsmanager

Dennis Damink
Neem contact op

Het betreft hier een forse inbreiding van het dorp Dalfsen op een zeer beeldbepalende locatie aan de Overijsselse Vecht, waarbij ons plan moest aansluiten op de bestaande dorpse bebouwing. Daarnaast moest er aandacht zijn voor de zichtlijnen richting De Vecht en voor de molenbiotoop van de aan de rand van het plangebied gelegen Westermolen.

Zicht op de Overijsselse Vecht

Dalfsen had zich in al die jaren ‘met de rug’ naar de Vecht ontwikkeld. Het was ons streven om een plan te ontwikkelen waarbij Dalfsen weer kon genieten van de Overijsselse Vecht; wonend, recreërend en winkelend. Het resultaat was een buitengewoon creatief plan met een stedelijke bebouwing aan de centrumzijde die overloopt in een dorpse morfologie, een afwisselende verschijningsvorm, hoogwaardige architectuur, een dubbele promenade langs de Vecht, veel openbare ruimte, winkels, een theater, twee restaurants en behoud van monumentale en gevoelige objecten. Zorgvuldig omgaan met gevoelens en wensen van de omgeving, resulteerden in plannen die aansluiten op de markt.

‘Ruimte voor een
quote of streamer’