MarktHeeren

Utrecht

Fantastisch gevarieerd straatbeeld

Een stedelijk woonmilieu, individuele expressie, variatie in architectuur en flexibele woonvormen … In de populaire wijk De Veemarkt in Utrecht realiseerden we het bijzondere project MarktHeeren. Waar vroeger de vee- en paardenmarkt was, is nu een prachtige woonwijk met een zeer gevarieerd woningbeeld en veel verschillende bewoners. Het project was een proeftuin voor de gemeente: unieke nieuwbouwconcepten, toonaangevende duurzaamheid, innovatieve participatie waren de uitgangspunten. Wij ontwierpen in deze nieuwe wijk 17 herenhuizen en 8 luxe appartementen, waarbij geen woning hetzelfde is. We wonnen daarmee de gemeentelijke uitvraag.

Er was geen vastgesteld woningontwerp, geen basis. In MarktHeeren kochten kopers een kavel met delen van een huis, kleuren en materialen. Er waren slechts elementen. Via co-creatiesessies konden ze meedenken. En met de Woondroomplanner stelden ze het huis van hun dromen samen. Ze maakten zelf de keuzes over de locatie, de gevelindeling, de kapvorm, materialen, uitbouw, opbouw, dakterras, hoogte, indeling. Die verscheidenheid en keuzemogelijkheden waren een spannend vooruitzicht, maar resulteerden in een fantastisch straatbeeld.

Co-creatie kost veel energie, maar het maakt het resultaat altijd mooier. Het was geweldig leuk om samen met kopers hun woningen te ontwerpen, en ook een uitdaging om die processen te stroomlijnen. Goede informatievoorziening was cruciaal, evenals helder verwachtingenmanagement, een duidelijke afbakening van wat wel en eventueel niet kon. Maar het was ongelooflijk succesvol. Met zeer trotse bewoners en een bijzondere wijk tot gevolg.

opdrachtgever
Loostad Vastgoedontwikkeling

aannemer
Bouwmaatschappij Ufkes Apeldoorn B.V.

architect
Op ten Noort Blijdestein architecten

‘De bouwstijl van de verschillende woningen is heel gevarieerd, ontzettend leuk wonen zo’
Rutger en Natasja

‘Het sprak ons erg aan dat we zo veel zelf mochten beslissen. Heel verfrissend’
Koen en Margreet