Hofbadtoren

Den Haag

‘Door jarenlange samenwerking is er veel vertrouwen over en weer, dus zoek je elkaar vaker op’ Willem Krzeszewski

De poort van Ypenburg: een woontoren met 162 sociale huurappartementen

Op het voormalig vliegveld Ypenburg in Den Haag realiseerden wij de Hofbadtoren. Samen met de al aanwezige Couperustoren vormt deze woontoren ‘de poort van Ypenburg’. In 2018 wonnen we, samen met onze VolkerWessels zusterondernemingen Ufkes Apeldoorn en Wessels Zeist, de meervoudige onderhandse aanbesteding die woningcorporatie Staedion had uitgeschreven. Het winnende ontwerp is van architect Oever en Zaaijer. In de zomer van 2021 is het gehele complex opgeleverd en de eigenaar (woningbouwcorporatie Staedion) heeft inmiddels alle appartementen verhuurd.

In de woontoren zijn 162 sociale huurappartementen in verschillende prijsklassen en woningtypen (50 m2 tot 65 m2) gerealiseerd. Door het gedifferentieerde woonprogramma met twee- en driekamerappartementen is er aanbod voor verschillende doelgroepen. Het gebouw heeft een U-vormig bouwblok en sluit daarmee aan op het al bestaande Hofbad. Hierdoor ontstaat een ruim en open binnenhof aan de geluidsluwe zonzijde van het gebouw. De balkons zijn ook aan deze binnenkant ontworpen, zodat huurders minimale hinder ondervinden van wind en lawaai en optimaal kunnen genieten van de zonuren. Met de ontsluiting aan de binnenkant wordt eveneens de sociale veiligheid vergroot (ogen op straat) en daarmee het ‘communitygevoel’ versterkt. De bewoners passeren verschillende buitenruimten (privébalkons) van andere bewoners waardoor ze gemakkelijk in contact komen met elkaar.

Ontwikkelingsmanager

Stephan van de Plas
Neem contact op

opdrachtgever
Staedion, Den Haag

aannemer
Wessels Zeist en Bouwmaatschappij Ufkes, Apeldoorn

architect
OZ architecten, Amsterdam

De appartementen zijn aangesloten op stadsverwarming en zijn dus gasloos. Naast alle zonnepanelen op het dak is er ook een zonnegevel: pv-panelen die in de zijgevel zijn geïntegreerd. De circulaire gevelelementen zijn complete elementen, inclusief kozijnen en gevelbekleding. Ze zijn in de fabriek geproduceerd en afzonderlijk demontabel.

Het ontwerp faciliteert
het ontstaan van een
echte community